Congolese percussie Habacuc Mfundani op 8 december

Slagwerker Habacuc Mfundani, bij ons bekend als drummer bij Baloji en Ya'Kongo, ziet de Congolese muziek als het kloppend hart van Afrika dat een grote invloed heeft op de rest van het continent.
De workshop wordt een inleiding in de Congolese populaire muziek, die minder in rituele tradities geworteld is dan de West-Afrikaanse. Net als op Cuba, is de basis steeds een zogenaamde clave, een ritmisch patroon dat gebruikt wordt als leidraad voor de melodieën en ritmes.
Als je een conga of een djembé hebt, mag je die meebrengen, maar er wordt ook gespeeld op ngoma's (een traditionele conga) en alle mogelijke andere slagwerkinstrumenten. De deelnemers maken ook kennis met het Congolese Ndombolo-ritme.


In het kader van de samenwerking vzw Muzikon, het Gentse muziekconservatorium (onderdeel van de HoGent School of Arts) en het Institut National des Arts (INA) in Kinshasa, komen enkele muzikanten en muziekdocenten uit onze voormalige kolonie naar België. Muzikon vroeg aan de Basboot om samen met hen deze unieke workshops in te richten.